În ultimii ani, meditaÈ›ia È™i exerciÈ›iile de mindfulness au devenit un trend care începe să fie tot mai prezent în vieÈ›ile noastre personale, dar È™i în corporaÈ›ii È™i companii. Atât acasă, cât È™i la muncă, în medii foarte variate, acest stil de viață, această practică s-a dovedit un aliat important în procesul de dezvoltare pe orice plan.
DE CE? Ce spun cei care practică? Care sunt beneficiile?
- Reduce stresul.
- Ne ajută să dezvoltăm abilități de care avem nevoie.
- Crește capacitatea de focusare a atenției.
- Crește abilitatea de management a stresului. Reduce stresul.
- Starea de sănătate È™i de spirit se îmbunătățesc considerabil.
- Se îmbunătățesc abilitățile de comunicare È™i relaÈ›ionare.
- Se obține un nivel mult mai ridicat de claritate și creativitate.
- Crește eficiența și productivitatea.
- Se micșorează regiunea aferentă stresului din creier.
- Crește nivelul global de wellbeing.
- Se îmbunătățesc relaÈ›iile.
- Se dezvoltă intuiția și crește calitatea procesului decizional.
- Relaxează corpul.
Cum influențează meditația starea de sănătate?
Datorită numărului tot mai mare al celor ce adoptă acest stil de viață, cercetătorii au început să îl studieze, pentru a găsi explicaÈ›ii È™tiinÈ›ifice ale fenomenului. În urma unor studii ample, au ajuns la concluzia că acest program de meditaÈ›ie scade foarte mult anxietatea, depresia È™i durerea.
Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că meditaÈ›ia produce schimbări la nivelul structurii È™i funcÈ›iilor creierului în regiuni ce È›in de atenÈ›ie, emoÈ›ii È™i conÈ™tiență de sine. Ei au ajuns la concluzia că există opt zone ale creierului care sunt modificate în urma procesului regulat de meditaÈ›ie. Aceste zone È›in de introspecÈ›ie È™i procesare a informaÈ›iei , de nivelul de conÈ™tientizare a corpului È™i gândurilor, de autoreglare È™i autocontrol, atenÈ›ie È™i răspunsuri emoÈ›ionale.
Ceea ce s-a mai descoperit este faptul că densitatea È™i grosimea È›esutului din creier se măresc, ceea ce indică un număr mai mare de neuroni È™i fibre nervoase într-o anumită regiune.
Schimbările cerebrale nu sunt doar în structură. Studiile arată că meditaÈ›ia influenÈ›ează È™i patternurile de funcÈ›ionare ale creierului. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ne dezvoltă creierul în ceea ce priveÈ™te reprezentarea de sine, ne creÈ™te stima È™i acceptarea de sine, ne ajută să reacÈ›ionăm, atât comportamental si emoÈ›ional, în beneficiul nostru.
De la corporaÈ›iile gigante din toată lumea, la călugării budiÈ™ti, până la occidentali, tot mai multă lume adopta această practică, beneficiile fiind atât de evidente È™i vizibile. Unii numesc meditaÈ›ia ”salvarea secolului”, alÈ›ii ”cel mai bun instrument de dezvoltare È™i progres”. Oricum o abordează sau numesc, mii de oameni o folosesc ca practică zilnică È™i fac din ea un stil de viață, care aduce împlinire, dezvoltare È™i progres. ”Meditatia este viitorul” ne spun oamenii de afaceri, acelaÈ™i lucru ne spun È™i călugării, terapeuÈ›ii È™i cei care se ocupă de psihologie sau spiritualitate. Încearcă È™i tu un program de dezvoltare prin meditaÈ›ie È™i mindfulness È™i observă beneficiile incredibile.
Photo credit: AICI