Care este cea mai bună metodă de a învață ceva la perfecție? Multe ore petrecute repetând același lucru-"Repetiția e mamă învățăturii" se zice. Totuși, un nou studiu biologic contesta acest lucru având rezultate uimitoare.
86 de subiecți au fost recrutați de cercetătorii Universității Johns Hopkins și invitați să învețe cum să mute un cursor pe suprafața definită a unui ecran, cu ajutorul unui "touch-device", diferit de un mouse obișnuit cu care erau învățați.
Au fost împărțiți în 3 grupuri:
- Primul grup: 45 de minute, timp în care să exerseze.
- Al doilea grup: o încercare de a muta cursorul; 6 ore de pauză; apoi, încă o încercare.
- Al treilea grup: o încercare de a muta cursorul; 6 ore de pauză; apoi, încă o încercare. Diferența este că, pentru a doua încercare, a fost modificată sensibilitatea aparatului tactil cu care mutau cursorul, fapt care i-a pus în situația de a se adapta rapid la noile condiții.
A doua zi, cu toții au fost rugați să realizeze o singură încercare și au fost scorați în funcție de cât de precis și de repede au realizat sarcina.
În mod intuitiv, ne-am aștepta ca cei din grupul 3 să performeze cel mai prost având în vedere faptul că parametrii aparatului lor au fost subtil schimbați. Surprinzător, rezultatele lor au fost cele mai bune, iar cele ale subiecților din primul grup, cele mai proaste.
"Ceea ce am descoperit noi este că, dacă practici o versiune puțin modificată a taskului pe care vrei să îl înveți, ai toate șansele să îl înveți mai repede și mai bine decât dacă practici același lucru de mai multe ori." a declarat Pablo Celnik.
Secretul stă și în pauză de 6 ore, care da voie creierului să consolideze nouă aptitudine. Dacă ea este ușor modificată la următoarele încercări, îți va oferi o flexibilitate și o adaptabilitate mai mare.