Un studiu realizat în 2003 de cei de la Universitatea din Pennsylvania și publicat în jurnalul Sleep a demonstrat că, a dormi 6 ore pe noapte, are aceleași efecte cu o noapte pierdută complet.
Studiul a împărțit participanții în 3 categorii, cărora le-a fost măsurată performanța funcțiilor neuro-comportamentale. Cei care au dormit 4 ore pe noapte o perioadă lungă de timp, au arătat performanțe mult mai scăzute în comparație cu cei care dorm 8-9 ore, în mod frecvent. Ceea ce este surprinzător este că, persoanele care dorm în jur de 6 ore pe noapte, prezintă aceleași performanțe ca cei care nu dorm deloc.
”Persoanele care dorm 6 ore sau mai puțin în fiecare noapte, suferă de restricție cronică de somn iar performanța lor cognitivă este echivalentă cu a unei persoane care nu a dormit de 2 zile. Am ajuns la concluzia că și restricția moderată de somn poate cauza, în timp, probleme serioase la nivelul comportamentului și al sănătății.”
Studiul ne spune și faptul că, cei care dorm mai puțin decât necesar, sunt atât de obosiți în mod constant, încât nu realizează acest lucru și îl tratează ca pe o stare normală. Persoanele care dorm mai puțin de 7-8 ore pe noapte se pot lovi, în timp, de afecțiuni la nivelul inimii, depresie, obezitate și diabet. Dr. Lynn Maarouf ne spune că oamenii au tendința de a consuma mai multe alimente pentru a compensa orele de somn pierdute, în special zahăr și cofeină, ceea ce crește considerabil riscul de a face diabet sau a deveni obez.
Lipsa somnului provoacă, de asemenea, o stare de iritabilitate, care poate cauza tensiuni atât pe plan personal cât și la locul de muncă. Un studiu realizat de Harvard, în 2011, a concluzionat că economia mondială pierde în jur de 63 de miliarde de dolari anual, din cauza performanțelor scăzute ale angajaților, cauzate de insomnie.
Photo credit: www.risdaleremovals.com