Principalii factori care cauzează depresia.

În ultimii ani, depresia a devenit un “trend” atât de popular, încât oricine știe mai mult sau mai puțin despre ce este vorba. Trăim într-o lume în care, cei care nu râd cu gură până la urechi, sunt clar în depresie și orice pasa proastă sau zi grea este interpretată greșit și duce spre patologic. Lucrurile nu stau chiar atât de rău. Depresia este o boală cunoscută între specialiști sub numele de tulburare depresivă majoră (sau tulburare unipolară), face parte din tulburările dispoziției și se caracterizează prin apariția unuia sau mai multor episoade depresive severe.

Conform studiilor epidemiologice, prevalența maximă a depresiei majore variază între 5-9% la femei și 2-3% la bărbați, cu valori mai mari între 25 si44 de ani și un mic vârf în adolescentă. Riscul apariției unui episod depresiv major, pe toată durata vieții, ajunge până la 25% pentru femei și 12% pentru bărbați.Statisticile nu arată foarte roz, dar, privind lucrurile dintr-un unghi pozitiv, ceea ce ar fi un prim pas spre a micșora semnificativ aceste procente, putem sta destul de liniștiți deoarece această tulburare se vindecă în cele mai multe cazuri iar terapiile necesare s-au perfecționat atât de mult, încât psihoterapeutii pot ajuta la rezolvarea acestei probleme într-un timp scurt și cu rezultate excelente.

Ca psihoteraput, mă lovesc de persoane depresive aproape zilnic și pot spune că majoritatea nu se încadrează, nici pe departe, în spectrul acestei tulburări, ci au forme ușoare de indispoziție care se ameliorează rapid cu psihoterapie.

Dacă oamenii ar înțelege utilitatea acestei forme de tratament și dezvoltareA personală în adevăratul sens al cuvântului, dacă ar realiza că mediul de viață în care trăim este unul violent, ostil și care dăunează fără să vrem psihicului uman, am avea și noi, la fel ca în țările mult mai civilizate, câte un psihoterapeut fiecare, psihoterapeut care, nu numai că ne-ar ajuta să evităm aceste probleme dar ne-ar îndruma spre o dezvoltare personală mult mai bună și ar aduce un beneficiu considerabil societății în care trăim.

Există câțiva factori principali care cauzează depresia, de care ar trebui  ne ferim. Statisticile ne spun  printre cele mai frecvente cauze ale depresiei se numără :

  •  Evenimentele traumatice care se întămpla în viața noastră de zi cu zi,  pe  personal (un deces, o despărțire, divorț, probleme cu educarea copiilor, neînțelegeri  familie),   pe  profesional: pierderea jobului, suprasolicitarea la locul de muncă , dificultați de relaționare cu colegii sau superiorii, pierderea proiectelor și a banilor.
  •  Genetica. Putem moșteni de la părinți sau alți membri  familiei,  o vulnerabilitate la aceasta tulburare, caz în care, orice eveniment neplăcut poate naște stări depresive.
  •  Stimă de sine scăzută deschide calea cea mai scurtă spre depresie. Viziunea negativă care vine cu odată cu această percepție, face totul să pară sumbru și trist și ne “strică” dispoziția împingându-ne cu pași repezi în cele mai proaste dispoziții. Interpretarea negativă a trăirilor si viziunea greșită asupra viitorulu,i merg mână in mână cu problemele de stimă de sine si conduc spre un dezastru garantat.
  •  Dificultățile de a face față schimbărilor de greutate, imaginii de sine și schimbărilor produse de îmbătrânire sunt alte cauze frecvente care provoacă depresii. Se pare ca ne e destul de dificil să ne acceptam corpul iar lipsa de voință, de timp sau de orice alte resurse necesare unui “look” rupt din reviste, ne scade stima de sine, ne distruge încrederea și ne trimite spre stări depresive.
  •  Pe plan profesional, principalul factor este insatisfacția creata de partea financiară, pierderea jobului sau incapacitatea de a crea relații cu colegii de muncă sau superiorii. Studii recente arată că, printre factorii profesionali care determină această tulburare, s-a strecurat, de curând,  rutina la locul de muncă. Această pare fi o nouă amenințare.
  •  Un alt factor foarte frecvent este, pentru femei, sarcina. Aceasta aduce numeroase schimbări care, nemanageriate cu grijă, pot cauza foarte ușor o depresie.

Conform unui studiu din Marea Britanie angajații care petrec mai mult de 11 ore pe zi la locul de muncă, au o șansa de două ori mai mare de a dezvolta depresie în comparație cu colegii lor, care nu efectuează ore suplimentare. Această legătură pare a fi independentă de alți factori precum locul de muncă, legăturile interpersonale, stilul de viață, consumul de alcool, tutun sau droguri.

În același timp, anumite caracteristici ale unui loc de muncă pot precipita apariția semnelor depresiei. Lipsa controlului, dreptul scăzut la decizie și așteptările crescute sunt considerate riscuri pentru dezvoltarea depresiei.

 Photo credit: www.cuded.com

 

 logo sanatosilacap

Servicii:

 

 

 

PENTRU CEI MICI:

Dezvoltare personala pentru copii

Terapie pentru copii cu autism

Grupuri si ateliere de dezvoltare si meditatie


 

 

PENTRU ADULTI:

Terapie individuala

Dezvoltare personala si coaching

Bioenergie si tratament cu Reiki, Huna si Pranic Healing

PENTRU MAI MULTI:

Grupuri de dezvoltare personala

Grupuri de meditatie

Seminarii & Workshop-uri

CONTACT:Andra Dumitrache TEL:0753.317.749   E-MAIL: andra@haisafimsanatosilacap.ro ; office@haisafimsanatosilacap.ro
© 2016 #Haisafimsanatosilacap. All Rights Reserved. Designed By Alphabeta