Cu toții am trecut prin perioade foarte stresante, prin momente grele, în care nu am avut nici un instrument la îndemână pentru a ne relaxa și deconecta, măcar și pentru câteva minute, de la rutina obositoare în care ne găseam. Ce este de făcut atunci când ești obosit sau stresat? Ce faci când ai nervii întinși la maxim sau te cuprinde anxietatea?
RESPIRĂ!
Mai mult, practicarea frecventă a respirației conștiente, te aduce în prezent și te rupe de vechile tipare, relaxează corpul și mintea, iar la un nivel mai profund, aduce o cantitate mai mare de energie și vitalitate în corpul tău. Folosite de mii de ani, tehnicile de respirație sunt utile atât într-o simplă relaxare, cât și în terapii și ca modalități de a atinge stări de conștiință extinsă sau starea Zen, în yoga.
Vestea bună este că aceste modalități de relaxare și încărcare energetică sunt disponibile oricui are plămânii la el și 10 minute libere.
1. Respirația "HA" este o tehnică de respirație de eliberare și echilibrare. A fost descoperită și practicată de șamanii din Hawaii și face parte din filozofia numită Huna. Acest stil de respirație te ajută să te descotorosești de emoțiile puternice care te copleșesc, liniștește mintea și relaxează profund corpul. Folosește-o după o zi grea sau când emoțiile te copleșesc, când vrei să te "cureți" de probleme și să echilibrezi câmpul energentic.
Cum să faci? Inspiră profund pe nas și expiră pe gură folosind silaba "hă". Poți să o faci ca un suflat ușor sau ca un oftat profund. Simte-te liber să pronunți această silabă cât de tare simți nevoia. Practic, acest stil de respirație, sună exact ca un oftat adânc. Repetă pentru minim 5 minute și vei simți diferența. Te relaxezi și îți împrospătezi energia, te eliberezi de tensiuni și blocaje.
2. Respirația egală este o tehnică simplă de respirație conștientă, prin care se inspiră pe nas numărând până la 4 și se expiră, tot pe nas, numărând, din nou, până la 4. În acest mod, toată atenția vine în corp și se realizează starea de prezență, care relaxează foarte mult mintea și o reține în a "bate câmpii" sau a da replay la problemele zilnice. Așa că, dacă te găsești prins în gânduri obsesive sau care nu îți dau pace, așază-te undeva confortabil și respiră conștient pentru câteva minute. Te poți folosi de această tehnică și atunci când nu te ia somnul. Ea relaxează excelent tot sistemul.
3. Respirația pranica este folosită pentru a acumula cât mai multă energie/ prană din mediul înconjurător. Prana din natură vine de la soare, aer și pământ, așa că, ne putem încărca bateriile excelent respirând conștient această prană. Așază-te confortabil și, imaginându-ți cum te încarci de la aceste 3 elemente, pe rând, inspiră pe nas numărând până la 6, ține aerul în plămâni numărând până la 3, expiră pe nas numărând până la 6 și apoi rămâi pe "gol", fără aer, numărând până la 3. Astfel, aduci o cantitate mare de energie in corpul tau, care te va menține ”în priză” pentru toată ziua.
Cu cât practici mai mult aceste tehnici de respirație, cu atât ele îți vor intra în obișnuință și, astfel, vei obține o stare de calm și relaxare continuă, nu te vei mai lăsa coplestit de emoții și gânduri și vei fi mai prezent în corpul tău și mai ancorat în realitate. Ceea ce este foarte important, de asemenea, este să aplici toate acestea pe un sistem de respirate corect. Citește AICI cum să respiri pentru a-ți menține starea de sănătate si echilibru, pentru a atinge starea de prezență despre care se vorbește atât de mult in literatura de specialitate. Respirația corectă este una dintre cheile prin care poți să-ți îmbunătățești toate aspectele vieții.
Photo credit: AICI, AICI, AICI