Detox psihologic. Cum scapi de stres și emoții negative?

  
Pentru fiecare dintre noi, oricât de egoist ar suna, cel mai important este să ne simțim bine în pielea noastră, zi de zi. Ușor de zis și greu de făcut! Primul pas prin care putem să scăpam de stres și emoții negative ar fi să știm de unde vin ele pe capul nostru și care sunt principalele surse care le determină.  
  
 Principalii factori care cauzează stresul: 
  • Familia cu ale ei probleme de comunicare, lipsa de viziune comună, dificultățile financiare; 
  • Cariera: șomajul, salariul prea mic, neînțelegerile cu șefii, burnout-ul; 
  • Relaxarea "pe minus": Lipsa de timp liber și resurse pentru activitățile plăcute, hobby-uri; 
  • Traume: stima de sine scăzută, tulburări alimentare (obezitate, mâncat obsesiv-compulsiv, bulimie, anorexie), tulburări de personalitate, divorț, lipsă unui partener de viață, decesul cuiva drag, șomajul; 
  • Dependențele de alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc; 
  • Probleme cu starea de sănătate personală sau a cuiva drag. 
Studii recente arată că: 
 
  •  29% dintre oameni reclamă drept sursă principală de stres banii pentru acoperirea traiului de zi cu zi. 
  •  27% susțin că presiunea pe care o pun pe ei înșiși reprezintă un important factor stresor. 
  •  23% menționează lipsă somnului. 
  •  22% spun că nu au timp și resurse pentru lucrurile care îi interesează și le creează plăcere. 
 
În aceste condiții, ce e de făcut?
 
 
Nu putem renunța nici la familie, nici la job, nu putem șterge cu buretele toate traumele prin care am trecut și nici nu avem cum să ne dedicam întreagă viață relaxării și hobbyurilor. Să nu mai vorbim de bani, principala problemă. Psihoterapeutii recomanda câteva activități și obiceiuri care ne-ar putea ajută să scăpam de stres și să ne echilibrăm.
 
Iată câteva sugestii: 
  
 Pe primul loc în topul "Cum scăpam de stres?" se află apelarea la serviciile unui psihoterapeut. 
  
Stresul poate fi abordat psihoterapeutic prin numeroase metode. În principal, se poate trata prin terapii de scurtă durată, cum sunt: terapia cognitivă, terapia interpersonala, terapia comportamentală sau psihoterapia integrativa care combină metode din toate abordările. În funcție de tipul depresiei și de profilul persoanei, se pot recomanda și terapii de orientare psihanalitică, terapii familiale precum și alte tipuri. Eficacitatea psihoterapiei este larg recunoscută. Psihoterapia contribuie atât la îmbunătățirea calității vieții pacienților cât și la reducerea costurilor totale legate de tratament prin scăderea numărului de episoade. 
  
 Ține familia și prietenii cât mai aproape. 
Încearcă să găsești modalități de comunicare cu cei aproapiati. Un nivel mai mare de tolerantă și înțelegere nu te face decât mai înțelept. Ne întoarcem la același scop care poate sună egoist dar este sănătos. Dacă situația se îmbunătățește, beneficiile vor fi de partea tuturor, inclusiv a ta. Un psihoterapeut te poate ajută și în acesta privință. În cadrul ședințelor, se pot discuta detaliat problemele și pot fi rezolvate punctual. 
  
 Sportul 
  
Știm cu toții că sportul duce la eliberarea de endorfine, substanțe care te vor relaxa și te vor face mai fericit. Nu este nevoie de antrenamente de performanță. O jumătate de oră pe zi de mișcare își va face efectul negreșit. Poți alege să faci mișcare cum îți place: să alergi, să te plimbi, să iei lecții de dans, să faci un sport de hobby, orice presupune efort fizic. 
  
 Alimentația 
  
Pentru că suntem și ceea ce mâncăm, alimentele influențează bunăstarea noastră fizică și astfel, un regim echilibrat ne va aduce numeroase beneficii. Un stil de viață sănătos ne va crește imaginea și stima de șine, ne va oferi senzația de confort și încredere iar sănătatea fizică se va reflectă și în cea psihică. 
  
 Activități de divertisment 
  
O piesă de teatru, muzică de calitate, filmele, cititul unei cărți de dezvoltare personală sau a unui roman te ajută să ieși din mijlocul problemelor. 
  
 Oamenii din jur 
  
Un pic de curățenie și reflecție asupra acestui aspect sunt binevenite în orice moment. După principiul "cine se aseamănă, se adună", dacă vrei o transformare profundă, va trebui să cântărești cu atenție cine și cum face parte din viață ta. Elimină relațiile toxice și care te trag înapoi! 
  
 Timp pentru tine 
 
Ia-ți o vacanță, o pauză prin care să ieși din cotidian. Vacanță nu este neapărat o călătorie ci, mai mult, o perioadă de timp în care să fii tu cu tine și să faci ceea ce îți face plăcere sau doar să te relaxezi. Poți să îți rezervi o jumătate de oră pe zi, în care să faci ceea ce îți dorești. E un obicei sănătos care nu te va lasă să te pierzi în alții sau în povestea cu stresul. Deconectează-te câteva minute în fiecare zi și fii tu cu tine. Meditația este o variantă la îndemână, ușor de realizat și cu beneficii surprinzătoare!
 
 

 

 logo sanatosilacap

Servicii:

 

 

 

PENTRU CEI MICI:

Dezvoltare personala pentru copii

Terapie pentru copii cu autism

Grupuri si ateliere de dezvoltare si meditatie


 

 

PENTRU ADULTI:

Terapie individuala

Dezvoltare personala si coaching

Bioenergie si tratament cu Reiki, Huna si Pranic Healing

PENTRU MAI MULTI:

Grupuri de dezvoltare personala

Grupuri de meditatie

Seminarii & Workshop-uri

CONTACT:Andra Dumitrache TEL:0753.317.749   E-MAIL: andra@haisafimsanatosilacap.ro ; office@haisafimsanatosilacap.ro
© 2016 #Haisafimsanatosilacap. All Rights Reserved. Designed By Alphabeta