Nu îți place că plouă, că e prea cald sau prea frig? Iată ce spun oamenii de știință că se întâmplă cu noi, când nu ne place vremea.

Există foarte mulţi oameni care se plâng de impactul foarte mare pe care îl are vremea asupra lor. Ce se întâmplă, defapt? De ce ne influenţează atât de mult temperatura, lumina de afară sau cantittatea de precipitaţii?

Organismul nostru funcţionează la parametri normali, la o temperatură cuprinsă între 20 şi 25 grade celsius, cu umiditate potrivită şi cu lumină naturală din belşug. Abaterile de la aceşti parametri, creează disconfort la diverse niveluri. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor 30 de ani ne spun cum şi de ce ne influenţează soarele, ploaia şi anotimpurile.

 

Temperaturile ridicate pot înveseli persoanele depresive.

Un studiu realizat în 2008 de către Denissen et al. a ajuns la concluiza că vremea influenţează oamenii şi le potenţează stările de spirit foarte mult. Din păcate, o zi fără soare, cu vânt şi ploaie poate crea multe neplăceri, mai multe decât toate beneficiile aduse de o zi însorită, cu temperaturi plăcute.

SAD (seasonal affective disorder) - tulburarea afectivă sezonieră - este o formă reală de depresie, care se manifestă în strânsă legătură cu anotimpurile sau vremea. Episodul depresiv apare într-un anumit sezon sau atunci când plouă sau lipseşte soarele. Astfel, cei care suferă de această sensibilitate, au stări depresive sau de irascibilitate într-un anumit sezon sau când apar condiţiile meteo la care sunt sensibili. Cele mai multe dintre persoane, experimentează SAD în lunile de toamnă şi iarnă, dar există şi o minoritate care păţesc asta pe timpul verii.

 

Căldura şi ploaia scot ce e mai rău din oameni.

Hasiang şi colegii săi au descoperit, în 2013, o conexiune între temperatura exterioară şi agresivitatea umană. Studiul lor arată faptul că, odată cu creşterea temperaturii, conflictele interumane se înteţesc cu 14 % iar nivelul violenţei creşte cu 4%. Această creştere nu se rezumă doar la temperatură, ci se întâmplă şi din cauza ploii. Cu cât plouă mai mult, cu atât nervii se întind mai tare. În condiţiile în care este foarte cald sau plouă, subiecţii intervievaţi au arătat un nivel de satisfacţie mult mai mic, comparativ cu zilele însorite cu temperaturi medii.

 

Depresia ţine cont şi de sezon.

În timp ce primăvara reprezintă renaştere şi un motiv de bucurie pentru unii, pentru cei depresivi este un sezon lipsit de speranţă. În cazul celor care lucrează afară, persoanele depresive au tendinţa mai mare spre a se sinucide primăvara pe când, cei depresivi care au joburi înăuntru, au o rată mai mare de suicid vara (Koskinen et al., 2002).

O cercetare făcută în 2012 (Christodoulou et al.) ne spune că: ” Studiile realizate atât în emisfera nordică cât şi în cea sudică raportează un pattern al ratei de suicid. Cazurile sunt mai numeroase primăvara şi la începutul verii şi scad pe parcursul toamnei şi iernii. Există un comportament universal valabil, pe care l-am observat şi care se manifestă la nivel global, indiferent de climă.”

 

Impactul condiţiilor meteo depinde şi de tipul de personalitate.

În 2011, 415 persoane au fost implicate într-un studiu care să raspuna la întrebarea: ”Cum ne afectează vremea şi de ce? Ne influențează pe toți sau doar pe unii?”

Jumătate dintre cei intervievaţi nu făceau parte din categoria celor influenţaţi. Analiză detaliată arată cam aşa:

  • Celor cărora le place vara (17%): ” Nivelul de anxietate şi agresivitate creşte odată cu nivelul de precipitatii”
  • Celor cărora nu le place vara (27%) ”Mai puţin veseli, experimentează mai multă frică şi anxietate în zilele cu soare şi devin mai veseli şi mai relaxaţi în zilele ploioase”
  • Celor cărora nu le place ploaia (9%) ”Sunt nervoşi în zilele cu precipitaţii multe şi mai relaxaţi când este soare pe cer”.
  • Cei neafectaţi de vreme (48%) ”Nu prezintă modificări.”

 

Aşadar, studiile din domeniu arată că vremea are un impact destul de mare asupra oamenilor, fiind capabilă să schimbe dispoziţia şi emoţiile noastre. Domeniul spiritual plusează pe teoria că ”toti suntem una”, pe conceptul de ”oneness” şi susţine că facem parte din natură şi natura din noi şi astfel, orice modificare în mediul cu care suntem atât de strâns conectaţi va avea un impact major asupra noastră, la fel şi invers.

Doctorii spun că terminaţiile nervoase au receptori, care simt schimbările de presiune din atmosferă şi reacţionează în consecinţă. Semnalele transmise creează reacţii tipice fiecarul nivel în parte. La fel şi cu temperatura sau lumina.

Oricum am da-o, este clar că depindem de condiţiile meteo şi că acestea ne modelează oarecum personalitatea, gândirea şi emoţiile. Aşadar, acceptarea faptului că facem parte dintr-o natură într-o continuă transformare, ne poate ajuta să ne adaptăm mai uşor şi să facem faţă temperaturilor sau precipitațiilor extrem de mari sau de mici, in funcție de preferințe. 

 

Photo credit: www.youthpastoru.org

 

 logo sanatosilacap

Servicii:

 

 

 

PENTRU CEI MICI:

Dezvoltare personala pentru copii

Terapie pentru copii cu autism

Grupuri si ateliere de dezvoltare si meditatie


 

 

PENTRU ADULTI:

Terapie individuala

Dezvoltare personala si coaching

Bioenergie si tratament cu Reiki, Huna si Pranic Healing

PENTRU MAI MULTI:

Grupuri de dezvoltare personala

Grupuri de meditatie

Seminarii & Workshop-uri

CONTACT:Andra Dumitrache TEL:0753.317.749   E-MAIL: andra@haisafimsanatosilacap.ro ; office@haisafimsanatosilacap.ro
© 2016 #Haisafimsanatosilacap. All Rights Reserved. Designed By Alphabeta