Ținând cont de amploarea cu care sunt abordate sărbătorile de iarnă, destul de puține studii științifice s-au axat pe însemnătatea benefică a acestora asupra oamenilor din societatea contemporană. De fapt, cele mai multe studii au examinat efectele negative precum: tulburările psihologice și rată ridicată a depresiilor și cazurilor de suicid din această perioadă.
O cercetare interesantă, “Ce face un Crăciun fericit?”, a fost realizată în Statele Unite de Tim Kasser și Kennon Sheldon de la Universitatea din Illinois. Aceasta arată că, persoanele înclinate spre atingerea intimității și a sentimentului de comuniune, raportează un nivel mai mare de satisfacție și fericire, pe când cei înclinați spre acumulare de bunuri și bani sunt mai puțin fericiți.
În relație cu Crăciunul, mai exact, mai multe studii arată că există 7 categorii de activități specifice care se petrec în preaajma sărbătorilor: petrecerea timpului cu familia; participarea la activități religioase și spirituale; menținerea tradițiilor (împodobirea bradului); cumpărarea de cadouri; primirea de cadouri; exeperientele senzoriale (mese copioase; odihnă).
Folosind cele 7 categorii, Kesser și Sheldon, au intervievat participanți între 18 și 80 de ani ajungând la concluzia că: persoanele care se axează pe timpul petrecut cu familia și practicile religioase caracteristice Crăciunului, au raportat un grad mult mai mare de satisfacție și fericire. Pe de altă parte, cei preocupați de a cumpără și primi cadouri se află printre cei mai mai puțin fericiți în acesta perioadă. Mai mult, se pare că bărbații sunt mult mai relaxați decât femeile în perioadă sărbătorilor de iarnă, iar cei varstinici experimentează mai intens Crăciunul, privindu-l dintr-un unghi religios și spiritual. Asta nu face decât să le aducă un sentiment de bucurie mai mare.
Kasser și Sheldon au concluzionat că aspectele materialiste ale Crăciunului modern, nu fac decât să ne strice fericirea, pe când, activitățile spirituale și investiția în timpul petrecut cu cei dragi ne aduce o experiență a Crăciunul care să ne ridice “vibe-ul” pentru o perioadă de timp care se întinde mult după trecerea sărbătorilor de iarnă.
În corelație cu studii mai vechi din domeniul “wellbeing-ului”, cei doi cercetători nu fac decât să reconfirme faptul că viața de familie și practica spirituală ne oferă satisfacerea nevoilor de apartenență și afecțiune, bine cunoscute în domeniu ca fiind o piatră de temeile în funcționarea la parametrii cei mai buni.
Așadar, pentru o viață sănătoasă, bucurați-vă de Crăciun împreuna cu cei dragi și fiți recunoscători pentru asta!
Andra Dumitrache