Originare din Indonezia, din Insulele Moluce, cuișoarele sunt folosite de peste 2000 de ani ca tratamente improtriva diverselor afecțiuni, ca mirodenii pentru mâncare sau că gumă de mestecat. Au fost aduse în Europa de negustorii arabi prin secolul IV iar acum, lider mondial în producția lor este Zanzibarul.
Rolul lor medical este de antifungic, antibacterian, antiseptic și analgezic. Sunt o excelentă sursă de mangan, vitamina C și K, omega-3, calciu, magneziu și antioxidanți.
Ca antiinflamator, eugenolul, principalul component al cuișoarelor, este un ulei volatil foarte puternic. Studiile arată că acesta poate să reducă simptomele inflamatorii cu 15-30% după o singură aplicare.
Reduc durerile de dinți prin efectul anestezic și reprezintă și un agent antibacterian foarte puternic, putând fi comparabil cu antibioticele.
Reduc greața și stările de vomă, mai ales cele asociate sarcinii.
Tratează afecțiuni ale pielii. Deoarece este foarte puternic, se recomanda a fi amestecat cu ulei de măsline înainte să fie aplicat pe piele (pe vânătăi, pe zgârieturi).
Tratează vergeturile, pungile de sub ochi sau pielea uscată și obosită.
Îmbunătățesc digestia ameliorând stările de vomă, diaree, balonări sau dureri de stomac, distrug viermii intestinali.
Împrospătează respirația! Puteți să le folosiți în mâncăruri sau băuturi sau pur și simplu le puteți mesteca de fiecare data când simțiți nevoia.
Reduc concentrația de glucide din sânge, un mare ajutor în lupta cu Diabetul.
Tratează răceală și afecțiunile respiratorii. Foarte bun expectorant, cuișoarele ameliorează durerile în gât și omoară virușii și bacteriile.
Un studiu din 2006, a demonstrat că cuișoarele pot reduce apariția cancerului pulmonar.
Ajută la pierderea în greutate, având efect detoxifiant.
Mai mult, pot fi folosite foarte ușor sub formă de capsule. Utilizarea lor timp de 1-3 luni are efecte foarte bune asupra întregului organism. Vestea bună este că se găsesc cu usurință și își fac efectul, fie că le mestecați, fie că le luați sub formă de capsule, ceai sau le adăugați în mâncăruri sau băuturi.
Photo credit: www.doro-tea.ro