Cu toate că pare a avea atât de multe efecte pozitive asupra ta, consumul de alcool îți face mai mult rău decât bine pe termen lung. Cu toții știm că e dăunător dar, cu toate astea, căutăm starea de relaxare și dezinhibare pe care ne-o aduce. Indicat este să ne creăm alte mecanisme prin care să ne simtitm așa, căci, uite ce beneficii îți aduce renunțarea la alcool:
1. Pierzi în greutate!
Alcoolul îți încetinește metabolismul, ceea ce te face să te îngrași destul de mult. Mai mult, consumarea lui în preajma meselor sau în timp ce mănânci, te face să asimilezi mult mai multe calorii și să le depui. Când renunți la el, vei pierde în greutate rapid!
2. Dormi mai bine!
Poate că ți se pare că dormi buștean când te pui în pat și ești machit și există și ideea prin care oamenii beau un pahar seara, să doarmă mai bine. Ei bine, studiile ne arată că alcoolul are un impact negativ asupra calității somnului. Un rezumat a 27 de studii din ultimii 20 de ani ne spune cum alcoolul îți modifică ritmul respirator și vei avea parte de un somn neodihnitor și o senzație de greutate a doua zi, în care nu te poți concentra și te simți amețit.
3. Ți se vindecă ficatul!
Este clar și știm că alcoolul este o toxină, care omoară celulele ficatului. Chiar dacă acesta conține enzime care procesează alcoolul, consumul lui în exces poate duce la probleme grave pe termen lung și chiar la cancer. Dacă te lași de băut însă, ficatul se regenreaza și se vindecă singur în doar câteva samptamani.
4. Te ții departe de cancer!
Conform Institutului Național de Boli Cancerigene, alcoolul conține substanțe cancerigene care pot declanșa boala la ficat, la sân sau esofag. Este evident că, dacă te oprești din a-l consuma, cantitatea acestor substanțe și micșorează și scade riscul.
5. Creierul tău funcționează mai bine!
Bineînțeles că, o noapte de chef cu mult alcool, te duce în starea de blackout și îți face ziua următoare oribilă dar, ce crezi, e mai mult de atât. Efectele acestor excese se întind pe termen lung. Studiile arată că, bautorii înrăiți, prezintă o scădere în volum a hipocampului, acea zonă cerebrală care se ocupă de memorie și emoții. ”Așa se explică pierderea memoriei și deficitul cognitiv prezent la persoanele care consumă alcool în exces pentru perioade indelungate” ne spune Dr. Gary Wand, director al programului Endocrine Training desfășurat la Universitatea de Medicină Johns Hopkins.
6. Ți se curată pielea!
Deoarece alcoolul este o substanță diuretica, te face să urinezi mai mult și îți blochează procesul de absorbție a apei în organism, ceea ce duce la deshidratare. Odată ce acesta dispare din alimentația ta, pielea devine mai hidratata și mai curată și arată mult mai bine.
Photo credit: http://www.brunchnews.com