Când ești, de fapt, în depresie și cum scapi de ea?

Am auzit multă populație susținând sus și tare că e în depresie după o zi proastă, câteva toane, o astenie de primăvară sau mai știu eu ce alte chestii care ne indispun pe toți sau ne strică cheful. Nu e chiar așa cu depresia asta! În primul rând că nu e așa ușor de făcut. Adică trebuie să te “chinui” puțin, să îndeplinești niște standarde, să ai niște simptome nasoale; nu e așa oricum! Treaba e complicată ca să ajungi până aici. 
  
Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale IV(DSM-IV) criteriile de diagnostic ale unui episod depresiv major sunt cinci (sau mai multe) dintre următoarele simptome, prezente în cursul aceleiași perioade de două săptămâni și care reprezintă o modificare față de nivelul anterior de funcționare: 
  
  •  dispoziție depresivă (echivalentul sentimentului de tristețe accentuată, goliciune interioară) în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi; la copii și adolescenți, dispoziția poate fi iritabilă; 
  •  anhedonie (diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile), cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi; nici măcar efectuarea activităților vesele sau a hobby-urilor nu mai oferă plăcere persoanei afectate; 
  •  pierdere semnificativă în greutate sau câștig ponderal fără legătură cu o anume dietă (de exemplu o modificare de mai mult de 5% din greutatea corpului într-o luna) sau scădere/creștere a apetitului aproape infiecare zi (mulți indivizi sesizând că „se forțează” să mănânce);insomnie sau hipersomnie (episoade prelungite de somn, dificultate de trezire etc.) aproape în fiecare zi; 
  •  agitație sau lentoare psihomotorie aproape în fiecare zi; 
  •  fatigabilitate („oboseala”, „epuizare”) sau lipsă de energie aproape în fiecare zi; 
  •  sentimente de inutilitate sau de culpă excesivă ori inadecvată (care poate fi delirantă) aproape în fiecare zi (nu numai autorepros sau culpabilizare în legătură cu faptul de a fi suferind); 
  •  diminuare a capacității de a gândi, sau de a se concentra ori indecizie aproape în fiecare zi. 
  •  gânduri recurente de moarte (nu doar teamă de moarte), ideație suicidară recurentă fără un  anume  o  de suicid ori un  anume pentru comiterea suicidului. 
Personele depresive au  probleme la job deoarece întampină dificultăți de concentrare, pierd foarte mult timp gândindu-se la “nimic”, au nevoie să repete o acțiune de mai multe ori pentru a o duce la bun sfârșit, au nevoie de mult mai mult timp pentru a efectua sarcinile, ceea ce le scade enorm productivitatea, se simt foarte obosiți în majoritatea timpului, au probleme de sănătate  care conduc la absenteism. Lista poate continua cu începerea consumului de droguri sau alcool, lipsa de cooperare, distrugerea relațiilor cu persoanele cu care lucrează, izolare.
 
 
Daca ai reușit să îndeplinești condițiile, ei bine, nu e nici acum așa de grav și nici un capăt de lume, dar o să ai un picuț de furcă cu problema aceasta sâcâitoare. Norocul nostru cu toți cei care au studiat, sute de ani, cum sta treaba cu psihologia și au găsit niște metode extraordinar de bune de tratament. E clar pentru  lumea că, în afara de formele foarte severe în general combinate cu alte tulburări care te trimit la psihiatru, depresia se trateaza cu psihoterapie! Indicat ar fi acest gen de tratament și nu cel de stat “la cafea” cu o prietenă bună care “stie”, pentru că riscăm să vindecăm efectele și nu cauza sau, mai rău, să ne îmbătăm cu apa rece sau să ne afundam mai rău în problemă. 
 
 
Ei bine, în mod evident, cel mai bine ar fi să o evităm, axându-ne pe dezvoltare personală continuă și îndreptându-ne atenția spre tot ceea ce putem găsi pozitiv în noi și în jurul nostru. Dacă se întâmplă să “o patim”, nici asta nu e grav pentru ca face parte din viață și cursul ei. Sunt acum atât de multe remedii pentru depresie cum sunt pentru răceală și uneori, pentru un psihic sănătos tratamentul durează la fel de puțin. 
 
 
Depresia poate fi abordată psihoterapeutic prin numeroase metode. În principal, depresia se poate trata prin terapii de scurtă durată, cum sunt: terapia cognitivă, terapia interpersonală, terapia comportamentală sau psihoterapia integrativă care combină metode din toate abordările. În funcție de tipul depresiei și de profilul persoanei cu depresie, se pot recomanda și terapii de orientare psihanalitică, terapii familiale precum și alte tipuri. 
 
Eficacitatea psihoterapiei în depresie este larg recunoscută. Psihoterapia contribuie atât la îmbunătățirea calității vieții pacienților, cât și la reducerea costurilor totale legate de tratament prin scăderea numărului de episoade. În cazurile în care se combină cu medicația, psihoterapia augmentează efectul acesteia și reprezintă un factor care duce la creșterea compliantei la tratament. 
 
 
Psihoterapia nu este eficientă doar în depresie, ci poate reduce costurile prin ameliorarea invalidității asociate depresiei. Terapia cognitiv-comportamentală a fost cea mai studiată și s-a dovedit a fi cea mai eficientă în depresie. Este o metodă structurată și constă în general din 12-16 ședințe. 
 
  
Există și alte metode pentru prevenirea și chiar tratarea depresiilor ușoare pe care le poate folosi toată lumea. Sună foarte cunoscut expresia: “Pentru o viață sanatoasa…” așa  cu depresia. Pentru un trai fără depresii păstrarea echilibrului este cheia.
 
Iată cateva metode prin care ne putem feri de depresii: 
 
  • Păstrarea unui echilibru între orele de lucru, suplimentare și orele de repaus. 
  • Cultivarea și consolidarea relațiilor interpersonale  la locul de muncă. 
  • Prietenii și familia reprezintă principalul nostru suport în “vremurile grele”. Este de recomandat să îi ținem aproape. 
  • Nu neglijați activitățile care vă fac plăcere. Păstrați-vă si dezvoltați-vă hobbyurile!
  • Dormiți 8 ore în fiecare noapte. Este recomandat somnul începând cu ora 22:00, aceasta fiind perioada în care se refac multe structuri ale organismului extrem de importante menținerea stării de sănătate  ,   . 
  • Sportul este magic pentru sănătate și, mai ales în ceea ce privește depresia. Nu este nevoie  faceți sport de performanță, nici măcar să aveți un program foarte riguros . Este suficient să vă plimbați zilnic sau să faceți jogging. 
  • Un regim alimentar sănătos și echilibrat ne influențează chimia organismului chimie de la care "ni se trag" toate stările noastre emoționale, inclusiv cele depresive. 
  • Meditatia si practica spirituala, sunt si ei factori ce influenteaza enorm starea de sanatatea fizica, mentala si psihica.                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Așadar, privind în ansamblu întreaga paletă de probleme psihologice și psihiatrice, depresia reprezintă un fel de gripă comparabil cu alte boli iar psihologii consideră că ar trebui tratată ca atare. Hai să vedem lucrurile mai pozitiv, hai să nu perpetuăm cultura specific românească în care toată lumea se plânge, hai să ne axam pe ceea ce e bun în viață, hai să ne uităm spre ceea ce ne aduce bucurie și satisfacție, hai să nu căutăm perfecțiunea în toate, hai să fim fericiți noi cu noi, cu ceea ce avem, să visam la ceea ce nu avem dar să nu facem o tragedie din toate lucrurile mărunte pe care nu le putem obține acum și aici. Cu o gândire pozitivă ele vor veni pe parcurs. Și hai să ne descotorosim de obiceiuri proaste care ne strică viață. 
  
Gândirea pozitivă ne ajută să ieșim din orice belea și este mai mult un proces îndelungat decât un scop fix. Aceasta se obține cu timpul și se poate îmbunătăți oricând. Beneficiile sunt uriașe. Ultimele studii în domeniu sunt chiar șocante. Ele ne spun ca de aici ni se trag toate necazurile și că noi suntem responsabili de viață noastră prin gândurile noastre și atâta timp cât nu știm să le controlăm acestea vor crea un haos.
 
 
Așa că, indicat ar fi să privim partea plină a paharului, să înțelegem responsabilitatea pe care o avem, să nu mai dăm vina pe soartă și ghinioane și să ne concentrăm pe un stil de viață echilibrat și cât mai sănătos. În felul acesta nu trebuie să ne facem griji pentru depresie, nu  are cum să ajungă la noi. Într-un cuvant #haisafimsanatosilacap. Despre asta este vorba.
   
 Photo credit: Alexandru Boghiu 

 

 logo sanatosilacap

Servicii:

 

 

 

PENTRU CEI MICI:

Dezvoltare personala pentru copii

Terapie pentru copii cu autism

Grupuri si ateliere de dezvoltare si meditatie


 

 

PENTRU ADULTI:

Terapie individuala

Dezvoltare personala si coaching

Bioenergie si tratament cu Reiki, Huna si Pranic Healing

PENTRU MAI MULTI:

Grupuri de dezvoltare personala

Grupuri de meditatie

Seminarii & Workshop-uri

CONTACT:Andra Dumitrache TEL:0753.317.749   E-MAIL: andra@haisafimsanatosilacap.ro ; office@haisafimsanatosilacap.ro
© 2016 #Haisafimsanatosilacap. All Rights Reserved. Designed By Alphabeta