Divorțul aduce schimbări masive în comportamentul copiilor implicați, indiferent de vârsta pe care o au. Totuși, reacțiile asociate unui astfel de eveniment sunt diferite în funcie de acest factor:
1. Divorțul intensifică sentimentul de dependența al unui copil care are o vârstă de până la 9-10 ani și amplifică sentimentul de independența al unui adolescent.
2. De obicei, tendința este spre introvertire, pentru cei cu vârste mai mici și de agresivitate, la adolescenți.
3. Pentru cei mici, divorțul diminuează încrederea lor în părinți și în ei înșiși. Ei divid familia în părți componente, între care trebuie să învețe să se împartă, fapt ce creează sentimente de nefamiliaritate, instabilitate și insecuritate.
4. În mod incostient, orice copil visează la momentul în care părinții se vor împăca, deoarece ideea de separare a familiei pentru totdeauna printr-un divorț este greu de digerat la vârste fragede. Evenimentele de familie, în care cei doi părinți sunt văzuți din nou împreună, hrănesc fantezia copiilor, mai ales a celor de vârste mici (sub 9 ani) și le dau speranțe că lucrurile vor reveni la normal.
5. Nivelul de anxietate crește consideranbil. Apar întrebări de genul: “ce urmează să se inatmple?; cine o să aibă grijă de mine?; dacă pierd unul din părinți?”. Pot apărea simptome precum atacurile de panică, plânsul necontrolat, depresie și anxietate, momente de rebeliune (mai ales la adolescenți), incapacitatea de a realiza sarcinile zilnice, apatie.
Photo credit: www.athomaspointofview.com